DITT TAK UNDER DE FYRA SÄSONGERNA

Vi känner alla till de fyra årstiderna – vår, sommar, höst och vinter – och det inflytande de har på våra liv. Detsamma gäller taket på ditt hus. Din takbeklädnad påverkas också av de fyra årstiderna. Hur är det med ditt tak under de fyra säsongerna?

Vinter

När vi tänker på vintern tänker vi snabbt på de hårda förhållandena där taket skyddar vårt hus mot mycket regn, hagel och snö. Men tänk också när förhållandena blir riktigt kalla. Is fastnar på ditt tak och expanderar i volym. Du kan ofta känna igen det med de raka linjer som isen bildar på ditt tak. Ta försiktigt bort isen från ditt tak, använd inte frätande medel eller salt, vilket kan skada taket. Ta också loss snö från taket så snart som möjligt. Ett tjockt lager snö är ofta för tungt för vårt tak, men att ta bort det förhindrar också ytterligare frysning.

Vår

Våren, den tid på året då vi faktiskt behöver oroa oss minst för taket. Men det är en tid på året då många blåsta blommor fladdrar genom luften. De ljusa kronbladen blåser ofta mot ditt tak. Dessa kan täppa till avlopp och rännor. Rengör taket, avlopp och rännor så mycket som möjligt, så att du kan börja sommaren bekymmersfritt.

Sommar

Sommaren kännetecknas av stora temperaturvariationer. Extremt varma dagstemperaturer växlar med svala nattemperaturer eller nära tropiska skyfall. Dessa temperaturförändringar orsakar ibland små sprickor, särskilt med ett platt tak. Detta är vanligare med ett dåligt underhållet platt tak och kan leda till läckor.

Höst

Takproblem på hösten kännetecknas av de många löv som har blåst på taket. Eftersom löven är ganska tunga, särskilt när de blir våta, ligger de ofta kvar på taken. De täpper till dräneringsrör och rännor. Ta bort dessa blad så mycket som möjligt.

Är du osäker på takets skick? Ring då oss som dina experter på rak i Stockholm. Vi kan ge dig råd om de åtgärder du behöver vidta för att klara varje säsong bra. Vi är främst takläggare men utför också takinspektioner för att du ska få en bild av vilket skick ditt tak är i.