Det mesta av energin i ditt hem går förlorad genom taket. Om det inte finns någon isolering där, kommer all den varma luften som du har värmt dyrt att migrera direkt till utsidan. 25% av värmeförlusterna försvinner på detta sätt. En vindisolering från insidan är en av de mest lönsamma renoveringsåtgärderna och kan enkelt utföras själv. Ansträngning och kostnader är hanterbara och resultatet kan ses på din uppvärmningsräkning. Riktlinjerna i energibesparingsförordningen måste beaktas i din planering. Följaktligen får takisoleringen inte överstiga en värmeöverföringskoefficient på 0,25 W. Ju mindre värde desto bättre isolering.
ATT VÄLJA RÄTT ISOLERINGSMATERIAL ÄR EN DEL AV EFFEKTIV TAKISOLERING
Du hittar ett brett utbud av isoleringsmaterial på marknaden. Isoleringsmaterial kan delas in i konstgjorda och förnybara material som erbjuds i form av rulle, plåt eller kil. De vanligaste isoleringsmaterialen är gjorda av mineralull, polystyren, kork eller expanderad lera. Varje isoleringsmaterial har sina fördelar och nackdelar. Du bör definitivt söka råd från en expert innan du köper. Om du inte vill använda din vind som bostadsyta är vindisolering med utlagd rullfilt eller isoleringspaneler en snabb och billig lösning.
Det finns tre sätt att fästa materialet på takstolens isolering. Ovanför spärren, under eller mellan spärren. I synnerhet kan du enkelt utföra arbetet på under- och mellanisolering.
MELLAN-TAKISOLERING MED YTTERLIGARE ISOLERING UNDER TAKET
Klämfilt av mineralull är perfekt för isolering mellan takbjälkar. Det är billigt (tunna versioner finns redan för cirka 40 kronor per kvadratmeter) och kan enkelt klämmas fast mellan takbjälken. När du arbetar med mineral- eller glasull är det viktigt att du bär skyddskläder. En mask och arbetshandskar är viktiga. Du bör också använda skyddsglasögon när du arbetar över huvudet.
Du bör ha följande verktyg redo:
- Isolering kniv
- Skruvmejsel
- Sladdlös skruvdragare
- Vattenpass
- Tumstock
- Skärbräda
- Handsåg / pussel
- Stege
- Arbetshandskar, skyddsglasögon, skyddsmask
STEG ETT – MÄT BALKENS BREDD OCH DJUP
Rulla ut filtrullen och mät spärrafälten. Skärbredden måste vara en till två cm mer än takets avstånd. Det här är det enda sättet som filten kommer att klämmas fast ordentligt.
STEG TVÅ – SKÄR ISOLERINGSELEMENT
För att klippa filtrullen i storlek behöver du en isoleringskniv och en skärbräda. Placera skärbrädan på den upprullade klämfilten. Pressa fast klämfilten tillsammans med skärbrädan och separera delarna med isoleringskniven.
STEG TRE – KLÄM FAST I ISOLERINGSELEMENTEN
Nu kan du klämma fast de klippta isoleringselementen mellan spärrarna från botten till toppen med lätt tryck. Var uppmärksam på en gemensam tät förbindelse mellan elementen. Du kan sätta ihop skrot utan att tveka. Var noga med att lämna ett mellanrum mellan isoleringen och taket. Detta säkerställer god ventilation och förhindrar fuktbildning. Om det redan finns ett underlag behöver du inte lämna ett gap. Om spärren inte är tillräckligt djup kan du skruva in ytterligare träband på spärren. Det är ofta vettigt att applicera ytterligare ett isoleringsskikt på befintliga takbjälkar, t.ex. om spärrhöjden är mycket låg eller om spärravståndet är för litet. Här rekommenderas en kombination av isolering mellan takbjälkar och isolering under takbjälkar.
STEG FYRA – YTTERLIGARE ISOLERING UNDER TAKET
För att göra detta skruvar du motbalkarna av 7/5 cm tjocka remsor över takbjälken på ett avstånd av 45 till 50 cm från mellanbjälken. Om andelen underisolering är mindre än 35 till 45% av den totala isoleringstjockleken kan ångspärrfilmen också installeras mellan de två isoleringsskikten. Arbetsstegen för att fästa den extra isoleringen under taket är precis som med steg ett till tre. Se till att isoleringselementen är installerade utan utrymme mellan dem och de element som redan har installerats.
STEG FEM – APPLICERA ÅNGSPÄRRFILM
Med en tätnings- och ljudisolerande tejp som du fäster på spärren kan du förhindra sprickor när folien häftas senare. Det förhindrar också att fukt tränger igenom häftklammerna. Häfta nu ångspärrfilmen över spärren med lite slack med cirka tio cm mellanrum. Var försiktig så att du inte punkterar filmen med häftpistolen. Låt de monterade folierna överlappa ca tio cm. Foliestöt på väggar och tak måste skjuta ut cirka 16 cm.
STEG SEX – LIMNING AV FOLIERNA
Täck överlappningarna på ångspärrfilmen med en dubbelsidig tejp så att det blir ogenomträngligt för luft. För att göra detta, stick först tejpen på den nedre av de två folierna i överlappningsområdet. Sedan kan du dra av separeringsremsan och trycka på den övre filmen ordentligt med din handflata.
STEG SJU – FÖRSEGLA VÄGGANSLUTNINGARNA
Förslut vägganslutningarna med ett speciellt tätningslim. För att göra detta, applicera limet på väggen och tryck sedan ångspärrfilmen på utan spänning. Du kan klippa ut utskjutande bitar. Försegla alla genomträngningar som balkar eller rör med speciell elastisk tejp lufttät.
STEG ÅTTA – INSTALLERA KÅPAN
Nu saknas bara isoleringsklädseln. Från gipsskiva till gipsbeklädnad till beklädnad av träbaserade material finns det ett antal alternativ för dig. Du måste fästa beklädnadens underkonstruktion i rät vinkel mot isoleringens skivkonstruktion. Det är bäst att använda träband för detta igen. Alternativt kan du också använda aluminiumhattprofiler. Nu kan du montera beklädnaden efter eget val. Om så önskas kan du också fylla utrymmet mellan underkonstruktionen med isoleringsmaterial eller använda det för den elektriska installationen.
Materiallista:
- Isolering
- Ångspärr
- Ångspärrstejp
- Tejp
- Förseglingstejp
- Lattor
- Trä skruvar
- Häftklamrar
- Utsmyckning material
Med efterföljande isolering mellan takbjälkarna kan du snabbt förbättra värmeisoleringen och minska dina energikostnader. Vilken process som är mest fördelaktig för dig och vilka material som passar bäst bör bedömas av en expert hos en specialiserad återförsäljare eller en takläggare.
Behöver du en specialiserad takläggare? Vi finns här för dig som behöver hjälp med din takläggning i Stockholm! Kontakta oss!